Powered By

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Το Βατικανό κατά του αντισημιτισμού


Οι ρωμαιοκαθολικοί δεν θα πρέπει να προσπαθούν να προσηλυτίσουν τους Εβραίους. Aντιθέτως, πρέπει να συνεργάζονται μαζί τους, προκειμένου από κοινού να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό, αναφέρει ένα μείζονος σημασίας έγγραφο του Βατικανού που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Επίσης, οι ρωμαιοκαθολικοί θα πρέπει να δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στη σημασία που έχει το Ολοκαύτωμα (Shoah) για τους Εβραίους. «Ενας χριστιανός δεν μπορεί ποτέ να είναι αντισημίτης, λόγω των εβραϊκών ριζών του χριστιανισμού», καταλήγει το έγγραφο, που ήρθε στη δημοσιότητα ακριβώς 50 χρόνια μετά την ανακοίνωση της Αγίας Εδρας με την οποία απoκήρυσσε τη συλλογική ενοχή των Εβραίων για τον Ιησού ανοίγοντας έτσι τον θεολογικό διάλογο ανάμεσα στις δύο θρησκείες.

Ενας ειδικός του Βατικανού σε θέματα του Διαλόγου των Θρησκειών ανέφερε ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που το Βατικανό αποκηρύσσει με τόση σαφήνεια τον ενεργό προσηλυτισμό των Εβραίων.

Μέχρι το 1960, στις προσευχές που ψάλλονταν τη Μεγάλη Παρασκευή στις καθολικές εκκλησίες, οι Εβραίοι αποκαλούντο «δόλιοι», ενώ υπήρχε και ιδιαίτερη έκκληση για τον προσηλυτισμό τους. Ωστόσο, η συγκεκριμένη προσευχή εξαλείφθηκε, καθώς κατά την περίοδο 1962-1965 το Δεύτερο Συμβούλιο του Βατικανού εισήγαγε ένα νέο ευχολόγιο. Αργότερα, επιτράπηκε να παραμείνει και μία προσευχή για τους Εβραίους στη λεγόμενη «λατινική λειτουργία», την οποία ακολουθούν οι υπερσυντηρητικοί ρωμαιοκαθολικοί. Το 2008 ο Πάπας Βενέδικτος μετέβαλε την προσευχή, προκειμένου να αφαιρέσει τις λέξεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικές.
Πηγή: kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More