Powered By

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Εκδηλώσεις από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη


Εκδηλώσεις από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη
Το παραμύθι ξεκινά πάντα με μια ήρεμη εισαγωγή
και κλείνει με έναν επίσης καθησυχαστικό τρόπο. Από τις πρώτες κιόλας λέξεις, το παιδί μεταφέρεται σε έναν κόσμο μαγικό, εξωπραγματικό. Στο παραμύθι ο χρόνος, όπως και ο τόπος, είναι αόριστος, όλα θίγονται με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, ενώ οι ήρωες είναι σχεδόν πάντα απλοί και αδύναμοι άνθρωποι, χωρίς ιδιαίτερα ταλέντα.
Στην ουσία, τα παραμύθια «αφηγούνται» την παιδική ηλικία ενός ανθρώπου μέχρι και την ενηλικίωσή του, και όλες τις περιπέτειες που περιλαμβάνει αυτή η διαδρομή. Ο ήρωας προχωρά μόνος του για κάποιο χρονικό διάστημα, όπως αντίστοιχα μόνο νιώθει και το παιδί στην κοινωνία. Η επαφή με τη φύση (ένα δέντρο ή ένα ζώο) είναι συνήθως καταλυτική, μιας που συνήθως τον βοηθά να βρει το δρόμο του. Ο κυνηγημένος ήρωας μπορεί να πονά ή να περνά μέσα από δυσκολίες, αλλά πάντοτε βρίσκει τελικά το δρόμο του.
Αυτό θα συμβεί και στο παιδί κατά τη διάρκεια της ζωής του. Θα πονέσει, θα δυσκολευτεί, αλλά τελικά θα βρει τις λύσεις που ψάχνει. Εκεί βρίσκεται και η γοητεία του παραμυθιού. Στο ότι μπορεί να αποκαλύψει την εσωτερική μας φύση, με τις άπειρες ηθικές, ψυχικές και πνευματικές της δυνατότητες. Είναι η αναζήτηση για το νόημα της ζωής. Γιατί, ως γνωστόν, ο άνθρωπος πάντα αναπτύσσεται και ολοκληρώνεται μέσα από τις δοκιμασίες.
Αν δεν σταματούσαμε να διαβάζουμε παραμύθια μεγαλώνοντας, ίσως γινόμασταν καλύτεροι άνθρωποι….αλλά, ποτέ δεν είναι αργά, έτσι δεν λένε?
Την Πέμπτη 4 Απριλίου στα πλαίσια του προγράμματος «Ταξίδι στη χώρα των παραμυθιών» η κα. Ευαγγελία Γκούμα αφηγήθηκε στα παιδιά το παραμύθι του Σελ Σίλβερστάιν με τίτλο«Το δέντρο που έδινε». Ήταν ένα τρυφερό και παραβολικό παραμύθι που μιλούσε για το χάρισμα που έχουν εκείνοι που ξέρουν να δίνουν αγάπη χωρίς ανταπόδοση.
Συνεχίζοντας το μαγικό μας ταξίδι στη χώρα των παραμυθιών και αυτή την Πέμπτη 11 Απριλίου η κ. Γκούμα Ευαγγελία θα αφηγηθεί στους μικρούς μας φίλους ένα παραμύθι της Αριστέας Κοντραφούρη «Η Κανέλα και το Δυοσμαράκι». Δυο ήρωες που ζουν σε διαφορετικές χώρες. Η Κανέλα στη χώρα του χθες και το Δυοσμαράκι στη χώρα του αύριο. Θα αναζητήσουν ο ένας τον άλλον και αναπάντεχα θα βρεθούν στη χώρα που θα τους ενώσει. Στη χώρα του σήμερα. Τραγούδια και παιχνίδια από την ελληνική παράδοση γίνονται το όχημα για το ταξίδι των παιδιών από το παρελθόν στην ελπίδα για το μέλλον.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-8 χρονών και πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη από τις 5 έως τις 6.30 το απόγευμα.


trikalavoice.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More