Powered By

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ διευρύνει τον ζωτικό του χώρο

Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ διευρύνει τον ζωτικό του χώρο

Προανήγγειλε νέα «ανοίγματα» του ΠΑΣΟΚ προς άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς - «Ισχύει το ειδύλλιο με τον Κώστα Καραμανλή;», ρώτησε με νόημα απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα.

Σε κομματική εκδήλωση μίλησε χθες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, όπου εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Η κα Γεννηματά ξεδίπλωσε την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ εν όψει των νέων νομοσχεδίων που θα φέρει η κυβέρνηση, ενώ, ταυτόχρονα προανήγγειλε νέα «ανοίγματα» του ΠΑΣΟΚ προς άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως μέρα με τη μέρα διευρύνεται ο ζωτικός χώρος της Δημοκρατικής συμπαράταξης, μετά και την συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ, αλλά και τις Κινήσεις Πολιτών.

Αναφέρθηκε στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό ασκώντας κριτική και πρότεινε αλλαγή του εκλογικού νόμου με την εφαρμογή απλής αναλογικής και το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών. 

Ωστόσο δεν παρέλειψε να εκφράσει απορίες σε ότι αφορά την φημολογούμενη προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με την Δεξιά και συγκεκριμένα με την καραμανλική πτέρυγα. Ειδικότερα διερωτήθηκε αν ισχύει το ειδύλλιο του Αλέξη Τσιπρα με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή: «Πότε επιτέλους κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσετε για τις ευθύνες της κυβέρνησης της δεξιάς από το 2004 ως το 2009; Ή ισχύει το κρυφό ειδύλλιο όπως λένε;».



Στην αρχή της ομιλίας της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για τις συνεργασίας του κόμματός της, αλλά και για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός μετώπου απέναντι στα φαινόμενα του φασισμού: «η ακροδεξιά καραδοκεί όπως όλοι είδαμε στις πρόσφατες εκλογές στη Γαλλία», είπε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά ανέδειξε την προσφυγική κρίση, ως διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής: 

«Ας το έχει καλά στο μυαλό του αυτό ο Πρωθυπουργός αύριο στη Σύνοδο, όχι άλλες υποχωρήσεις, όχι άλλα λάθη. Δυστυχώς η Κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο και τώρα τρέχει στο και πέντε», είπε χαρακτηριστικά η κα Γεννηματά.

Όσων αφορά στην πορεία της κυβέρνησης είπε πως αντί η Ελλάδα να βγει από το Μνημόνιο, παραλίγο να βγει από το ευρώ. Στρέφοντας τα βέλη της κατά της κυβέρνησης ανέφερε: «Η Κυβέρνηση έχει ολοκληρωτικά εγκλωβιστεί στην μέγγενη του μνημονίου της. Μέρα με την μέρα, μέτρο με το μέτρο οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κάνουν σημαία τους το  Μνημόνιο. Έχουν γίνει συνειδητά μνημονιακοί».

Μιλώντας προσωπικά για τον πρωθυπουργό ειρωνεύτηκε λέγοντας: «Ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωνε ότι θα παίζει τον ζουρνά και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη. Τελικά μας χορεύουν στο ταψί. Το κόστος της 10μηνης διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι βαρύ για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, για όλους μας». 

Περιέγραψε την κατάσταση στην χώρα ως εξής:

«Η ύφεση επέστρεψε, η ανεργία μεγαλώνει, το χρέος εκτινάσσεται.

Οι Τράπεζες δόθηκαν αντί «πινακίου φακής» σε ξένα funds. Αυτά είναι τα  κοράκια του κ. Τσίπρα που έγιναν αρνάκια.

30 δισ περίπου έχασαν οι Έλληνες φορολογούμενοι, οι μέτοχοι, τα Ασφαλιστικά ταμεία με την εξαΰλωση της αξίας των μετοχών τους.

Τα νοικοκυριά επιβαρύνονται με νέους φόρους, τα σπίτια απειλούνται με πλειστηριασμούς. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη αλλά τελικά φαίνεται ότι πάμε στο κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη.



Οι άνεργοι αυξήθηκαν, επενδύσεις δεν γίνονται, θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται, το ΕΣΠΑ καρκινοβατεί, ο Αναπτυξιακός Νόμος είναι  ένα φάντασμα.

Οι συνταξιούχοι είδαν ήδη τις συντάξεις τους να μειώνονται και απειλούνται με νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές, αύξηση εισφορών, κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Οι αγρότες απειλούνται με εξοντωτική φορολόγηση.

Οι μικρομεσαίοι πλήττονται από τα capital controls, την αύξηση της φορολογίας, την έλλειψη χρηματοδότησης.

Κάθε μέρα κλείνουν  89 μικρές επιχειρήσεις. Δεν πάει άλλο.

Οι επιχειρήσεις βλέπουν ότι τα δάνειά τους παραδίδονται σε ξένα funds, η οικονομία αφελληνίζεται.

Τα άτομα με αναπηρία εγκαταλείπονται στην τύχη τους, μαζί με τις δομές που διαλύονται. Όλα αυτά που φτύσαμε αίμα να τα φτιάξουμε και το αναπηρικό κίνημα το ξέρει. Τους παίρνουν ακόμα και τα σπίτια, καμιά εξαίρεση. Ανάλγητοι.

Για τους πολίτες που βιώνουν την φτώχεια μειώσεις σε όλα τα επιδόματα. Ακόμα και το επίδομα θέρμανσης περικόπτεται κατά 50%.

Τα πολυδιαφημισμένα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ αποδίδουν μόνο 108 εκ. ευρώ, ενώ πέρυσι δόθηκαν 450 εκ. ευρώ».

Η κα Γεννηματά παράλληλα χαρακτήρισε το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης ως μια νέα απάτη, καθώς, όπως είπε, περιλαμβάνει παλαιότερα μέτρα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. 
 
Αναφορόμενη στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνεννόηση, είπε πως αυτός είναι που την πέταξε στο καλάθι των αχρήστων. «Δεν πρόκειται να εγκλωβιστούμε μόνο στην συζήτηση για το Μνημόνιο και την εφαρμογή του», είπε περιγράφοντας την αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ.  



Επανέλαβε πως το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει μείωση συντάξεων, υπερφορολόγηση αγροτών, ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και πλειστηριασμούς Α κατοικίας. 

Επίσης η κα Γεννηματά προσκάλεσε τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν για την σύσταση εξεταστικής Επιτροπής, με αντικείμενο το πως δημιουργήθηκε η κρίση, πως φθάσαμε στα Μνημόνια, ποια ήταν τα αποτελέσματα της πολιτικής  της ΝΔ την περίοδο 2004-2009, πως ξαναφθάσαμε στο 3ο Μνημόνιο και τι έγινε τόσο με το PSI, όσο και με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

 «Όλα στο φως. Από το 2001 που μπήκαμε επισήμως στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα. Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε. Οι εκβιασμοί δεν περνούν σε μας», τόνισε.

Διερωτήθηκε επίσης αν ισχύσει το κρυφό ειδύλλιο του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κώστα Καραμανλή λέγοντας:

«Πότε επιτέλους κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσετε για τις ευθύνες της κυβέρνησης της δεξιάς από το 2004 ως το 2009; Ή ισχύει το κρυφό ειδύλλιο όπως λένε;».

Η κα Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι είναι αρνητική «στο δήθεν ευρωπαϊκό μέτωπο με την δεξιά" σημειώνοντας πως η παρένθεση της συγκυβέρνησης με την Ν.Δ. έκλεισε οριστικά. Επιπρόσθετα είπε πως είναι αρνητική και σε ένα "δήθεν αριστερό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αντί για τα παραπάνω η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τις προτάσεις της:
• Προγραμματική συμφωνία με προοδευτικό πρόσημο για ένα εθνικό σχέδιο για την ασφαλή έξοδο από την κρίση.

• Κυβέρνηση ευρύτερης συνεννόησης και συνεργασίας των δυνάμεων που θέλουν την έξοδο από την κρίση με παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, ικανή να υλοποιήσει τη συμφωνία αυτή.
 
Τέλος πρότεινε αλλαγή του εκλογικού νόμου αναφέροντας τα ακόλουθα: «Βασικό στοιχείο αυτής της συμφωνίας είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η απλή αναλογική, η κατάργηση του bonus των 50 εδρών, η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, η εξυγίανση και η διαφάνεια σε όλα τα θέματα λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών».
Πηγή: protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More