Powered By

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Παραμονή των ελεγκτών δημόσιας διοίκηση ζητά ο Αγοραστός


Παραμονή των ελεγκτών δημόσιας διοίκηση ζητά ο Αγοραστός
Να μην καταργηθεί το Περιφερειακό Γραφείο του Σώματος
Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης Θεσσαλίας, ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη. Στην επιστολή παρατίθενται αναλυτικά οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να καταργηθεί το γραφείο αυτό, ενώ επισημαίνεται και το σημαντικό έργο που επιτελεί. Όπως αναφέρεται στην επιστολή:
            «Πρόσφατα με ανησυχία ενημερωθήκαμε ότι σε σχετικό νομοσχέδιο που ετοιμάζετε προβλέπεται η κατάργηση πέντε από τα έξι Περιφερειακών Γραφείων του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο των περικοπών που προωθούνται στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ειδικότερα, προβλέπεται η δραστική μείωση των δομών των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με την κατάργηση των περιφερειακών τμημάτων και τη μείωση του προσωπικού.
            Το Σ.Ε.Ε.Δ.Δ αποτελεί τον ελεγκτικό μηχανισμό του Κράτους, που παρεμβαίνει σε όλους τους τομείς και τα αντικείμενα της δημόσιας διοίκησης, και είχε παγιωθεί στη συνείδηση όλων μας, διοικούντων και διοικουμένων ως ένας αξιόπιστος, αντικειμενικός, αμερόληπτος και αποτελεσματικός θεσμός.
            Η λειτουργία περιφερειακών γραφείων από την αρχή της λειτουργίας του, στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης λειτουργίας του κράτους, διασφάλιζε την αμεσότητα των παρεμβάσεων του Σώματος σε περιπτώσεις κακοδιοίκησης και διαφθοράς. Παράλληλα, η παρουσία των επιθεωρητών σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσε αποτρεπτικά ως προς την τέλεση παράνομων ενεργειών, γνωρίζοντας ότι υπάρχει το αντίπαλο δέος, διευκολύνοντας έτσι και το έργο όλων όσων είμαστε υπέρμαχοι της νομιμότητας, της διαφάνειας και της πάταξης γραφειοκρατικών πρακτικών, με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.
            Η έκπληξή μας λοιπόν ήταν μεγάλη, καθώς πληροφορηθήκαμε τη σχεδιαζόμενη κατάργηση των περιφερειακών γραφείων του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., ιδιαίτερα δε όταν στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τη Λάρισα, λειτουργεί από το 2001 ανελλιπώς το Περιφερειακό Γραφείο του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., με ελεγκτική περιφέρεια όχι μόνο την Θεσσαλία, αλλά και την Ήπειρο, ενώ είναι γνωστή στην περιοχή μας η δράση του, οι έλεγχοι που διενεργεί, το αξιόλογο παραγόμενο έργο και η σοβαρότητα και το κύρος των υπηρετούντων στο γραφείο Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν επιβαρύνεται πουθενά ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς οι επιθεωρητές είναι δημόσιοι υπάλληλοι που αποσπώνται για τριετή θητεία στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.  
            Στην κρίσιμη εθνική συγκυρία, όπου το διακύβευμα για ένα Κράτος αποτελεσματικό και σύγχρονο, ικανό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από όπου κι αν προέρχονται, με καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης, σε όποιον βαθμό και αν αυτές εντοπίζονται, η κατάργηση των περιφερειακών Γραφείων του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. δεν ωφελεί. 
            Επειδή το φαινόμενο της διαφθοράς έχει δημοσιονομικό κόστος και επειδή το κόστος λειτουργίας των Περιφερειακών Γραφείων του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ είναι ελάχιστο μπροστά στην συνεισφορά τους στο ελεγκτικό έργο, όπως προκύπτει και από τις επίσημες εκθέσεις πεπραγμένων του, παρακαλούμε να επανεξετάσετε την σχεδιαζόμενη κατάργηση των Περιφερειακών Γραφείων του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., και πάντως σίγουρα του Γραφείου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

trikalavoice.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More