Powered By

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Με νόμο η απόλυση επιόρκων





Η μοναδική σημαντική εκκρεμότητα που εναπομένει για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα αφορά στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και μετά τη χθεσινή συνάντηση των τροϊκανών με τον Χρήστο Σταϊκούρα στο Υπουργείο Οικονομικών.

Από διαρροές και ακριτομυθίες προκύπτει πως η κυβέρνηση μελετά την άμεση υιοθέτηση νομοθετικής ρύθμισης που θα ισχύσει άμεσα, ενδεχομένως και από την επόμενη εβδομάδα, και θα αφορά στην απόλυση με διαδικασία - εξπρές των επίορκων υπαλλήλων.

Η ρύθμιση αυτή έχει ως στόχο την υπέρβαση των νομικών ζητημάτων που έχει θέσει η Δημοκρατική Αριστερά διά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και η οποία αποτελεί την «κόκκινη γραμμή» της Αγ. Κωνσταντίνου. Ο Φώτης Κουβέλης και ο Αντώνης Μανιτάκης επιμένουν στον σεβασμό των νομοθετικών διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, αρμοδιότητα των οποίων είναι η απόλυση των επίορκων υπαλλήλων.

Έπειτα από τη δραματική εξέλιξη της περασμένης Παρασκευής, οπότε ο Α. Μανιτάκης υπέβαλε επί της ουσίας την παραίτησή του, για να την πάρει πίσω ύστερα από προσωπική παρέμβαση του Φώτη Κουβέλη και την κινητοποίηση του Μαξίμου, οι υπουργοί Γιάννης Στουρνάρας και Αντώνης Μανιτάκης στην αρχή της εβδομάδας φαίνεται πως ήρθαν σε κάποια συνεννόηση υπό τις αφόρητες πιέσεις - βεβαίως - της τρόικας.

Τις προηγούμενες ημέρες και μέχρι χθες το βράδυ τα Υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσπαθούσαν να θέσουν το πλαίσιο της νομοθετικής ρύθμισης που θα εγγυάται και την άμεση απόλυση των επίορκων υπαλλήλων του Δημοσίου αλλά και τον κατά τον δυνατό σεβασμό των υφιστάμενων νομοθετικών διατάξεων, ώστε να μη θιγεί το κράτος δικαίου.

Οι συζητήσεις επί του θέματος θα συνεχιστούν σήμερα στις 15.00 στο Υπουργείο Οικονομικών. Η τρόικα απαιτεί να απολυθούν άμεσα - μέσα στο 2013 - 5.500 υπάλληλοι και ζήτησε μάλιστα και οργανογράμματα αποχωρήσεων.

Ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει σήμερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του άτυπου Eurogroup που συγκαλείται στο Δουβλίνο.

Ένα από τα βασικότερα θέματα που έκλεισαν ύστερα από διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων ήταν αυτό του λεγόμενου δημοσιονομικού κενού, δηλαδή της εκτιμώμενης «μαύρης τρύπας» στον προϋπολογισμό, εξαιτίας της οποίας υπήρχε η απειλή της λήψης νέων μέτρων.


zougla.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More