Powered By

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ – Το Παράρτημα Καρδίτσας του ΤΕΙ Λάρισας

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται η ακαδημαϊκή κοινότητα του Νομού μας για την «μάχη» που ήδη δίνεται ώστε να αλλάξουν τα όσα προβλέπει για την Καρδίτσα το σχέδιο «Αθηνά». Χθες, η Γενική Συνέλευση των σπουδαστών, στην οποία συμμετείχαν και οι καθηγητές όλων των Τμημάτων, αποφάσισε συντονισμένο κοινό αγώνα στο 10ημερο που απομένει μέχρι την επικύρωση του σχεδίου «Αθηνά». Οι προτάσεις που κατατέθηκαν ως προς τις κινητοποιήσεις που θα ακολουθήσουν ήταν η αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας όλου του παραρτήματος Καρδίτσας τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, κάτι που εν τέλει αποφασίστηκε ομόφωνα από τους καθηγητές των τμημάτων, τη συμμετοχή των σπουδαστών – καθηγητών στην πανελλαδική συγκέντρωση των φοιτητών την Πέμπτη στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο Παιδείας, λεωφορείο το οποίο χρηματοδοτεί για τη μετάβασή τους η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας και τέλος, σύσταση επιτροπών από μέρους των σπουδαστών προκειμένου να ενημερώνουν για τις κινήσεις τους τα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας που βρίσκονται αντίστοιχα σε κινητοποιήσεις. Στη γενική συνέλευση, μερίδα σπουδαστών στηλίτευσε τη στάση φορέων του νομού οι οποίοι παρ’ ότι δηλώνουν συμπαραστάτες, εν τούτοις ενεργούν κατ’ αποκοπή και όχι συντονισμένα ώστε να επιτευχθεί το ζητούμενο.

Επί μέρους τοποθετήσεις

Να γίνει συνείδηση σε όλους τους σπουδαστές ότι το ΤΕΙ Καρδίτσας δεν είναι αποκομμένο από το ΤΕΙ Λάρισας αλλά παράρτημά του το οποίο έχει φωνή και δικαιώματα, προσπάθησε να καταστήσει σαφές ο καθηγητής Δασοπονίας κ. Ευθυμίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που κάνει γενικότερα το ΤΕΙ Λάρισας για τα τμήματα που μεταφέρονται – ενσωματώνονται, προτρέποντας τους σπουδαστές να είναι ένα αρραγές μέτωπο, ενώ ο καθηγητής του ΤΕΙ Ξύλου κ. Καραστεργίου αναφέρθηκε στην ονομασία του ΤΕΙ Ξύλου το οποίο –όπως είπε- θα χάσει το προφίλ του αν προστεθεί το «δασικό περιβάλλον». Τέλος ο Προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων κ. Μανούρας αναφέρθηκε στη συνολική υποβάθμιση του ΤΕΙ, τονίζοντας ότι πρέπει όλα τα τμήματα να υποστηρίζουν αυτά που θίγονται και κατέληξε λέγοντας ότι εάν του ζητηθεί, η παραίτησή του είναι στη διάθεση του Προέδρου του Παραρτήματος.


Πορεία διαμαρτυρίας

Με την ολοκλήρωση της γενικής τους συνέλευσης, οι σπουδαστές του Παραρτήματος Καρδίτσας με την προτροπή των καθηγητών τους οι οποίοι συμμετείχαν, πραγματοποίησαν από τις πιο δυναμικές πορείες των τελευταίων ημερών, ξεκινώντας από το Παράρτημα Καρδίτσας προς το κέντρο της πόλης, αποκλείοντας κεντρικούς δρόμους. Οι σπουδαστές επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στους Αντιπεριφερειάρχη και Δήμαρχο Καρδίτσας, ενώ με τα συνθήματά τους ζήτησαν τη στήριξη όλης της τοπικής κοινωνίας.


Η σύσκεψη του ΤΕΙ Ξύλου
Την πλήρη διαφωνία τους στο σχέδιο «Αθηνά» σε ότι αυτό προβλέπει σχετικά με το τμήμα τους, εξέφρασαν χθες το μεσημέρι οι καθηγητές του ΤΕΙ Ξύλου σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Τσιάκου, του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Παπαλού και εκπροσώπων των βουλευτών και κομμάτων του νομού μας.  «Θεωρούμε ότι το σχέδιο «Αθηνά» πρέπει να βάλει μία τάξη στα προβλήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και να εξορθολογήσει τη λειτουργία Τμημάτων, Σχολών και ΑΕΙ και όχι να καταστρέψει ό,τι λειτουργεί άψογα και διακρίνεται» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ξύλου κ. Γιώργος Μαντάνης, ενώ ο ιδρυτής του Τμήματος κ. Γιάννης Κακαράς, προς ενημέρωση των πολιτικών παρουσιών στη σύσκεψη, αναλυτικά ανέφερε: «Στο «Σχέδιο ΑΘΗΝΑ για την αναδιάρθρωση των Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης» προτείνεται αλλαγή του ονόματος του Τμήματος «Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου» σε «Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Δασικού Περιβάλλοντος». Πρόκειται για μια ριζική και αντιεπιστημονική αλλαγή του ονόματος, που βέβαια οδηγεί σε αλλαγή του προγράμματος σπουδών, του επαγγελματικού προφίλ των πτυχιούχων, της εργαστηριακής υποδομής και του διδακτικού προσωπικού. Μέχρι τώρα και επί 10 χρόνια βγάζαμε πτυχιούχους «Σχεδιαστές επίπλου και τεχνολόγους ξύλου», τώρα θα βγάζουμε «Σχεδιαστές Τεχνολόγους ξύλου – ειδικούς στο δασικό περιβάλλον;». Τι ειδικότητα θα είναι αυτή, τι ανάγκες θα καλύψει, ποιος υποψήφιος θα την επιλέξει; Το τεράστιο ερώτημα που προκύπτει είναι ΓΙΑΤΙ γίνεται αυτή η αλλαγή και ποιες θα είναι οι συνέπειες της αν πραγματοποιηθεί; Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Με την προτεινομένη αλλαγή ενοποιούνται δύο μεγάλα γνωστικά αντικείμενα:
1. Το τεράστιο αντικείμενο του Ξύλου -Επίπλου- Ξυλοκατασκευών, στο οποίο κυριαρχούν: ο Σχεδιασμός Επίπλου, η τεχνολογία Επίπλου και Ξύλινων Κατασκευών (δηλ. κουφωμάτων, στεγών, πατωμάτων, ξύλινων κατοικιών, κατασκευών εξωτερικού χώρου) και η τεχνολογία των προϊόντων που παράγονται από το ξύλο (πάνω από 2.000 προϊόντα). Ολα τα εργαστήρια του Τμήματος, το επιλεγμένο Εκπαιδευτικό Προσωπικό και το πρόγραμμα σπουδών υπηρετούν αυτό το γνωστικό αντικείμενο. Ο υπογράφων, πρωτοστατώντας στην ίδρυση του Τμήματος από το 1998, κατέληξα στο συνδυασμό αυτό μετά από μελέτη επί δύο χρόνια, καταγράφοντας τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς και αντίστοιχων Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο. Έλαβα επίσης υπόψη τις γνώμες όλων των ειδικών επιστημόνων που είχαν άποψη. Αποδείχθηκε στην πράξη ότι «το πάντρεμα» του ξύλου με το έπιπλο και τις ξυλοκατασκευές, ήταν μεγάλη επιτυχία για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς. Οι πτυχιούχοι Σχεδιαστές Επίπλου και Τεχνολόγοι Ξύλου απορροφώνται από την αγορά και καλύπτουν τις ανάγκες του κλάδου.
2. Το τεράστιο αντικείμενο του Δασικού Περιβάλλοντος, το οποίο αναφέρεται στα Δασικά Οικοσυστήματα, την χλωρίδα και την πανίδα του δάσους, την αειφορική διαχείριση, την εκμετάλλευση και την προστασία του δάσους, τα δασοτεχνικά έργα κ.α.).
Τα δύο αυτά γνωστικά αντικείμενα δεν έχουν κοινά σημεία, δεν μπορεί να ενοποιηθούν στο ίδιο πρόγραμμα σπουδών, δεν μπορεί να διαμορφώσουν ένα επαγγελματικό προφίλ στους πτυχιούχους μας. ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΜΕΣΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ, δηλ. τους φοιτητές του Τμήματος, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα εγκαταλείψουν το Τμήμα, αν γίνει η αλλαγή αυτή. ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, δηλ. τους Βιομηχάνους – Βιοτέχνες ξύλου – επίπλου, τους εμπορευόμενους τα προϊόντα ξύλου και επίπλου.
Χρειάσθηκαν 12 χρόνια εντατικής δουλειάς και αρκετά εκατομμύρια Ευρώ για να δημιουργηθεί το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου στην Ελλάδα. Με τη δράση του έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη. Η αγορά και η κοινωνία το αποδέχθηκαν γιατί κάλυψε ένα μεγάλο κενό, γιατί ο κλάδος ξύλου και επίπλου καλύπτει τις ανάγκες του σε εκπαιδευμένο προσωπικό και έχει ένα μόνιμο σύμβουλο. – Τα Τμήματα ΤΕΙ ιδρύονται και λειτουργούν με κατάλληλα προγράμματα για να παρέχουν τεχνολογική παιδεία στους φοιτητές, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς και της κοινωνίας. Δεν ιδρύονται για να καλύπτουν ανάγκες των διδασκόντων και ανάγκες των πόλεων στις οποίες εδρεύουν.
Η σχεδιαζόμενη αλλαγή είναι στην ουσία μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Τμήματος. Θα διώξει τους φοιτητές που σήμερα σπουδάζουν στο Τμήμα από την Καρδίτσα. Δεν θα υπάρξουν υποψήφιοι, που καλούνται αυτή την περίοδο να δηλώσουν στο μηχανογραφικό δελτίο τα Τμήματα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που να θέλουν να σπουδάσουν τα δύο αυτά εντελώς διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο άλλο Τμήμα με τέτοιο πολύπλοκο και σύνθετο αντικείμενο σπουδών.
Δυο λόγια για το Τμήμα Δασοπονίας: Η μετακίνηση του Τμήματος Δασοπονίας στο Καρπενήσι είναι λαθεμένη ενέργεια. Τα προβλήματα ωστόσο της Δασοπονίας στη χώρα μας υπάρχουν εδώ και χρόνια και οφείλονται στο γεγονός ότι οι πτυχιούχοι των τριών Τμημάτων ΤΕΙ και των δύο Τμημάτων του Πανεπιστημίου δεν απορροφώνται από την Δασική Υπηρεσία και την αγορά. Αυτό συμβαίνει γιατί η ασκούμενη δασική πολιτική από τα μέσα της 10ετίας του 80 είναι στην ουσία εγκληματική, γιατί συνειδητά και σταδιακά υποβαθμίζει, συρρικνώνει και καταργεί την δασοπονία στην πράξη. Τα ελληνικά δάση δεν διαχειρίζονται, δεν προστατεύονται, δεν γίνονται αναδασώσεις, Έκλεισαν όλα τα δασικά φυτώρια και έγιναν τεράστιες εισαγωγές κυπαρισσιών για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων. Η ασκούμενη δασική πολιτική υποβαθμίζει ουσιαστικά τα πτυχία των Δασοπόνων, οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να διορισθούν. Άρα βάζει ταφόπλακα σε όλα τα Τμήματα Δασοπονίας. Αυτή δυστυχώς είναι η ωμή πραγματικότητα που αφορά την πιο ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ειδικότητα που πραγματεύεται τα δασικά οικοσυστήματα».


Υποθηκεύουν το μέλλον…

Στη σύσκεψη του ΤΕΙ Ξύλου έλαβαν μέρος και δύο σπουδαστές ως εκπρόσωποι, κ. Ι. Μπόθος και κ. Ν. Ερωτοκρίτου, οι οποίοι κατέθεσαν τις ανησυχίες τους και διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την πρόταση αυτή του Υπουργείου Παιδείας, τόνισαν ότι τους βρίσκει κάθετα αντίθετους και ότι με αυτό καταργούνται τα επαγγελματικά δικαιώματά τους και καταστρέφεται το προφίλ του νέου πτυχιούχου αφού αυτό δεν είναι ξεκάθαρο αλλά εμπεριέχει και Σχεδιασμό επίπλου και Δασικό περιβάλλον, κάτι το οποίο δεν ευσταθεί καθόλου.Μπάμπαλης, Νταλός, Τρίγκας

Οι καθηγητές του ΤΕΙ Ξύλου κ.κ. Μπάμπαλης, Νταλός και Τρίγκας αναφέρθηκαν συνοπτικά στο γνωστικό αντικείμενο του τμήματος, το έργο, την εκπαιδευτική διαδικασία και το τρέχον πρόγραμμα σπουδών, υπογραμμίζοντας τη μοναδικότητα του τμήματος, τη μείωση της ζήτησης του αντικειμένου εάν εφαρμοστεί το «Αθηνά», ενώ αναφέρθηκαν και στη σύνδεσή του με τις ανάγκες της αγοράς, που το τμήμα έχει προσαρμοστεί, έχει συνδυάσει και έχει πετύχει τα μέγιστα ως προς αυτό το κομμάτι.

Ο κ. Τσιάκος

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος κατέθεσε τη στήριξή του στο αίτημα του ΤΕΙ Ξύλου τονίζοντας ότι  θα στηριχθεί από όλους γιατί δεν διέπεται από τοπικιστικά χαρακτηριστικά αλλά από καθαρά επιστημονικά και έκλεισε τη σύντομη τοποθέτησή του επισημαίνοντας ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Παπαλός
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Παπαλός επίσης ανέφερε τον μεγάλο αγώνα που γίνεται για τα Τμήματα ΤΕΙ της πόλης και την προσπάθεια που καταβάλλουν οι φορείς και ο Δήμος Καρδίτσας για να παραμείνουν στην πόλη επειδή ακριβώς πληρούν τα ακαδημαϊκά και επιστημονικά κριτήρια και έχουν άριστες υποδομές στο Παράρτημα της Καρδίτσας.


Ο κ. Μαντάνης

Τέλος, εκπροσωπώντας το Τμήμα Σ.Τ.Ξ.Ε. το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Γ. Μαντάνης που τόνισε ότι το Τμήμα και όλα τα Μέλη της Γενικής Συνέλευσης ομόφωνα: α) ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας τη διατήρηση του πετυχημένου αρχικού τίτλου του Τμήματος Σ.Τ.Ξ.Ε., β) την απομάκρυνση του τίτλου «Δασικού Περιβάλλοντος» από τον τίτλο του τμήματος αφού δεν ταιριάζει με το τρέχον πρόγραμμα σπουδών και ουδεμία συνάφεια έχει με τον σχεδιασμό επίπλου, την τεχνολογία παραγωγής επίπλων και ξυλοκατασκευών και την τεχνολογία ξύλου, που είναι τα κατοχυρωμένα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου. Πρόσθετα, ο κ. Μαντάνης κάλεσε όλους τους κ.κ. Βουλευτές του νομού και τους Τοπικούς Φορείς να προβούν σε άμεσες ενέργειες για τη διόρθωση του λάθους που έγινε από αυτήν την πέρα ως πέρα μη ακαδημαϊκή, ύποπτη και ανεξήγητη προσθήκη του όρου «Δασικό Περιβάλλον», στο τίτλο του τμήματος, χωρίς μάλιστα το Τμήμα το ίδιο να ερωτηθεί. Ο ιδρυτής του Τμήματος κ. Ιωάννης Κακαράς, στο τέλος, δεικτικά ανέφερε στους Τοπικούς Φορείς ότι εάν παραμείνει ως έχει ο απαράδεκτος αυτός τίτλος, αυτό θα οδηγήσει στην υποβάθμιση και στην κατάργηση του ίδιου του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου της Καρδίτσας (ΤΕΙ Λάρισας), το οποίο λειτουργεί υποδειγματικά τα τελευταία 14 χρόνια στην πόλη, και έχει λάβει την πανελλήνια αναγνώριση από τις επιχειρήσεις του κλάδου ξύλου, επίπλων και ξύλινων κατασκευών και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.


Επιστολή διαμαρτυρίας από τη ΣΕΛΚΕ

Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Επίπλων προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, σχετικά με την τροποποίηση του τίτλου του ΤΕΙ Ξύλου, ζητώντας να μη γίνει η προσθήκη «δασικού περιβάλλοντος» στην ονομασία του ΤΕΙ Ξύλου, αφού τα γνωστικά αντικείμενα και το πρόγραμμα σπουδών είναι διαφορετικά και καταλήγοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα στερήσει στις επιχειρήσεις τους έναν πολύτιμο συνεργάτη.  Πηγή:  karditsanews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More